Boekpresentatie van de biografie van Johanna Kuiper
Tijdens deze bijeenkomst van 15:00- 16.30 uur (inloop vanaf 14.30 uur), zal reisschrijver en recensent Alexander Reeuwijk de auteur Ferdinand van Melle interviewen over het bijzondere leven van Hannie Kuiper en haar familie. Een eerste exemplaar van het boek Johanna Kuiper (1896-1956). Gedurfd leven, zal worden aangeboden aan dr. Marjolein Moorman, Wethouder Onderwijs, Jeugd(zorg), Armoede en Schuldhulpverlening van de Gemeente Amsterdam.
Muzikale medewerking wordt verzorgd door het duo Pieter Rynja & Karin Dijkstra en Annelies van Melle.
Na de bijeenkomst is ruimte voor boekverkoop (kosten € 25, pinnen mogelijk) en signeren door de auteur. Daarnaast de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en het glas te heffen.
De bijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 25 mei in de Doopsgezinde schuilkerk aan het Singel 452, 1017 AW te Amsterdam (te bereiken vanaf CS Amsterdam met tram 2 en 12, halte Koningplein).
Johanna Kuiper (1896-1956) ‘Gedurfd leven’
‘Zij is de sterkste vrouw die ik ooit heb ontmoet. Het bijzondere aan haar was haar onbetwistbare waarachtigheid, waardoor zij het risico aanging zonder zekerheden te leven, met een vertrouwen dat ze vaak zelf niet begreep.’ Zo schrijft Hilde over haar hartsvriendin Johanna Kuiper na haar plotselinge dood. Johanna Kuiper leefde gedurfd in een veelbewogen geschiedenisperiode. Ze knokte voor haar onafhankelijkheid, als vrije vrouw, als alleenstaande moeder, als postuum onderscheiden verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog, als openlijke concubine, als
kinderboeken- en kinderbijbelschrijfster en vertaalster, en als bewonderaarster van de jonge Republiek Indonesië. Uit de bijna tweehonderd overgeleverde brieven van 1925-1956 tussen de twee vriendinnen komt een intiem portret naar voren. Na een afgebroken theologiestudie zette Johanna de stap naar een riskant beroep in de Limburgse mijnstreek, en nam daarna vele onconventionele keuzes die niet zonder gevaar waren.
J.J. Ferdinand van Melle (1943) is emeritus gemeentepredikant en werkte jaren als pastor in Detentiecentra voor vreemdelingenbewaring.