De oorlog over identiteit – DopersGesprek met Zihni Özdil
Het DopersGesprek is terug! Op maandag 13 september spreekt Zihni Özdil, historicus en columnist, over de oorlog over identiteit. In de twintigste eeuw ging de emancipatie hand in hand met het individualisme: in toenemende mate werden burgers als vrije individuen aangesproken. Maar de laatste jaren is het groepsdenken weer in opkomst, van de populistisch rechtse partijen tot de radicale ‘woke’-beweging die een einde wil maken aan de dominantie van de witte heteroseksuele man. Zihni Özdil pleit voor vrijheid van het individu, en tegen de groepsdwang die op de loer ligt.
Zihni Özdil (Kozakli, Turkije, 1981) is historicus en columnist. Hij studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit, en specialiseerde zich in identiteit. In 2010 werd hij docent Global History aan de Erasmus Universiteit en in 2016 docent aan het Amsterdam University College van de UvA. Van 2014 tot 2017 was hij columnist voor NRC Handelsblad. In 2017 werd hij in de Tweede Kamer gekozen voor GroenLinks. Özdil liet zich gelden als tegendraads en eigenzinnig Kamerlid. In mei 2019 sprak hij zich uit tegen het eerder door GroenLinks gesteunde sociaal leenstelsel voor studenten. Kort daarna stelde partijleider Jesse Klaver dat er sprake was van een ‘niet meer te herstellen vertrouwensbreuk’, waarop Özdil de Kamer verliet. Sindsdien schrijft hij weer columns en grotere opiniestukken, onder andere voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland, en treedt hij regelmatig op in radio- en televisieprogramma’s. Hij is auteur van onder meer het boek ‘Nederland mijn vaderland (2015). In zijn columns pleit Özdil voor radicale vrijheid van meningsuiting, en neemt hij het identiteitsdenken aan de rechter- en de linkerkant van het politieke spectrum onder vuur.
Het gesprek met Zihni Özdil is een aflevering in de serie persoonlijke ontmoetingen die dit najaar weer in de Amsterdamse Singelkerk plaatsvindt. Zo verwachten wij op 9 november Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Tilburg en economie en theologisch denken aan de Erasmus Universiteit. Hij zal spreken over Caritas en Agape in organisaties aan de hand van zijn idealen en theologie, alsmede onderzoek binnen bedrijven. Op 30 november spreekt Ron Meyer, vakbondsman en oud-voorzitter SP, over “De Onmisbaren” zijn ode aan de klasse van onzichtbaren, zoals schoonmakers, pakketbezorgers en zorgverleners, waarmee hij de sociale klasse aan de onderkant van de samenleving terugbrengt in het publieke debat. In de prachtige oude kerkzaal gaan deze sprekers van naam na een korte inleiding in discussie met een klein gezelschap over wat hen beweegt, op het snijvlak van geloof en samenleving. En jij kunt erbij zijn!
Schuif aan, luister en ga – desgewenst – mee in gesprek. Uiteraard zijn bij ons de coronamaatregelen van toepassing.
Aanmelding vooraf is gewenst via onderstaand formulier. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Met je aanmelding rekenen we op je komst!
Datum: maandag 13 september
Tijd: 20.15 uur – 22.00 uur
Locatie: Doopsgezinde Singelkerk
Adres: Herengracht 431, Amsterdam (nabij het Koningsplein)
Bookings
Dit evenement is volgeboekt.